Benvinguts

Aquest és el Bloc del Projecte Escola Verda del Col·legi Sagrat Cor de Tarragona.

dijous, 7 de gener del 2010

Verd Nadalenc

ARBRE DE NADAL
Arbol de Navidad

A Catalunya, se n'ha regulat la comercialització. El costum d'utilitzar un arbre per Nadal té l'origen en la tradició germànica.
Reben el nom d'avets tots els arbres que es troben al mercat en aquestes dates, però, a més dels avets, espècie del gènere Abies spp. , hi ha altres espècies, com la pícea o l'avet roig (Picea abies).
L'etiqueta que porta garanteix l'origen i sostenibilitat de la plantació de la qual procedeix.
VESC (Viscum album)
Muérdago

Hi ha la creença que aquesta planta és portadora de la fertilitat i de la bona sort. És paràsita de les parts aèries d'alguns arbres i es manté verda tot l'any; per aquest motiu va ser considerada sagrada pels celtes. És molt fàcil reconèixer-la pels fruits, generalment de color blanc i enganxosos.
La seva recol•lecció no està regulada.
GALZERAN
(Ruscus aculeatus)
Rusco

El galzeran té uns fruits arrodonits i vermells enganxats a les fulles falses, que contrasten amb el verd de la resta de la planta.
La pressió recol•lectora per a la seva utilització com a ornamentació nadalenca l'ha fet reduir en algunes àrees.
BOIX GRÈVOL
(llex aquifolium)
Acebo


Arbret de gran valor ecològic, ja que a l'hivern és la base alimentària i el refugi de moltes espècies de fauna salvatge. Cal recordar que és una espècie protegida a Catalunya i que només se'n poden comercialitzar els exemplars propagats en planters i les partides de rames procedents d'altres territoris (on no sigui protegit) amb l'autorització del lloc d'origen.
Trieu d'altres ornaments i vetllareu tant per aquesta bonica espècie com per la supervivència dels animalons del bosc. 
MOLSA (Briòfit)
Musgo

Les molses són petites plantes de color verd i se'n troba tot l'any. Tenen una gran capacitat de retenció d'aigua i d'acumulació de nutrients, són l'hàbitat d'animals petits, serveixen de substrat per a la germinació de llavors d'altres plantes i protegeixen el sòl. Així doncs, tenen una funció molt important dins del bosc.
Us aconsellem que busqueu alternatives a la molsa per als pessebres, com ara, gespes artificials o naturals, sorra, pedres, o bé que la reutilitzeu.
PONSÈTIA
Euphorbia pulcherrima
Flor de Pascua

Planta originària de Mèxic. El qualificatiu de pulcherrima fa referència a la seva bellesa. Actualment, és habitual trobar-la en les nostres llars; l'ha popularitzat el seu espectacular color i la manca d'altres flors en aquesta època.
Es cultiva en planters, i, per tant, no afecta el bosc.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada